Annons:
Etikett22-misshandel
Läst 5792 ggr
Fidelina
5/13/10, 2:01 PM

Kvinnor i farliga relationer

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Del 1: Kvinnor som lever i misshandelsförhållanden har en lång och besvärlig väg att ta sig ur detta.

Våld i nära relationer

För kvinnor som upplever våld i en nära relation kan det vara svårt under förhållandet att förstå, vad som egentligen händer. Långvarigt våld, oavsett om det sker fysiskt eller psykiskt, bryter ner självförtroendet och självkänslan och det är inte ovanligt att kvinnan också förlorar sin identitetsuppfattning.

Att ta sig ur en farlig relation är en långtgående process. Ofta förekommer det olika typer av eftervåld även då kvinnan lämnat relationen rent fysiskt. Det är inte ovanligt, att förövaren uttrycker i någon form, att han ska knäcka kvinnan psykiskt och ekonomiskt och att mannen hotar med att ta av kvinnan gemensamma barn.

Ta hjälp från läkare och eventuellt mediciner under en övergångsperiod för att orka resa dig så mycket att du klarar av att lämna relationen rent fysiskt. Våga berätta för professionella om det du upplever.

Överväg om det kan vara värt att släppa materiella ting till mannen. Saker är bara saker, det viktiga är att du och dina eventuella barn kan komma ur den destruktiva familjerelationen! Ju fler konflikter mellan dig och förövaren, ju mer illa far du och barnen. Kom ihåg, att förövare inte är lösningsorienterade utan vill ha fullt krig. Som misshandlad vill kvinnor gärna undvika konflikter men blir ändå indragen i den ena konflikten efter den andra för att förövaren får energi av dessa.

Räkna inte med att få förståelse vid myndigheter såsom socialtjänsten. Ofta kan de män som misshandlar också vara otroligt duktiga på att dupera utomstående och kan också utan skrupler leverera lögn efter lögn. Det är inte ovanligt att den som misshandlar målar upp en bild av kvinnan som allvarligt psykiskt sjuk och att han anser att hon lider av vanföreställningar.  

Hur avslöjar man lögnerna

Spara på alla bevis såsom SMS, email och juridiska och ekonomiska handlingar som visar på din motparts agerande.

Ofta finns det tvetydigheter i ord och handling. Notera dessa och ta mest notis om hur mannen faktiskt handlar!

Jämför hur mannen beskriver dig med hur andra människor ser på dig. Plocka fram arbetsintyg, be grannar, vänner och andra närstående att skriva ner positiva saker om dig. Kom ihåg att också be dem beskriva din relation med eventuella barn som finns i relationen.

Stärk dig!

När du lämnat relationen tar det ett tag att resa dig, men ganska snart kommer du att upptäcka att du gör hastiga framsteg i din utveckling. Då kan det vara dags att göra följande övning:

Ta ett papper. Skriv på nedersta halvan av det ner negativa omdömen som den misshandlade har sagt om dig. Gör därefter en linje rakt över pappret. Skriv sedan er alla positiva omdömen du har fått från andra. Klipp sedan ensmed linjen bort de negativa omdömena. Sätt upp de positiva omdömena på kylskåpet eller ytterdörren, någonstans där du kan gå för att läsa om dig själv, helst flera gånger om dagen.

Ta den halvan som innehåller negativa omdömen, och se om du kan omvandla några av dem till positiva ord.

Det är också oerhört viktigt att du inte isolerar dig och försöker tänja på dina gränser i mötet med andra människor. Ofta är det svårt att våga känna tilltro till andra efter det att man befunnit sig i en destruktiv relation under längre tid, men alla är inte likadana som förövaren, tvärt om! Ibland kan det vara en kamp mot klockan att bygga upp ett socialt liv efter förhållandet, för ju större nätverk du har runt dig, ju större chans är det att du kan hävda dig i exempelvis en vårdnadstvist.

Det är också viktigt att du försöker ta hand om dig själv både fysiskt och mentalt. Att träna och komma i form är ett sätt att lindra ångest och få ner stresshormonerna i kroppen, så rör på dig! Vem vet, kanske du kommer i bättre form och därigenom också kan öka ditt självförtroende en aning!

Fri bild från http://www.freedigitalphotos.net/images/Women_g57-Future_p16416.html

Annons:
Upp till toppen
Annons: