Annons:
Etikett32-barn
Läst 6052 ggr
Fidelina
2010-07-27 21:00

Sommarskola för eliten

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tisdagen den 26 juli rapporterades det om på nyheterna om sommarskola för elitelever.

Man presenterade denna sommarskola som ett läger för eliten, där elever som redan hade uppnått VG i resultat, kom för att höja sitt betyg till MVG i vissa kärnämnen. En representant för företaget berättade att det inte fanns några elever som hade IG och ville nå ett G - men att också en lägervecka kostade 7000 SEK/elev.

Kan kostnaden bidraga till att de familjer som har barn med lägsta betyg faktiskt inte har råd att åka på ett sådant läger - och att marknadsföringen kanske har riktat sig till både överklass och till de elever som presterat bäst? För visst finns det väl fortfarande ett samband mellan samhällsklass och hur bra barnen klarar sina studier?

Jag önskar att det även fanns ett alternativ för de elever som det inte gått så bra för i skolan, men som kanske inte var så kostsamt. Och kanske ett läger för de allra mest språksvaga. Om man ej kan det svenska språket finns en risk att inte heller de övriga skolämnena går bra.

Foto från:

Image: Arvind Balaraman / FreeDigitalPhotos.net

Annons:
Åsa
2010-08-06 12:26
#1

Många kommuner erbjuder gratis sommarskola för elever som inte nått godkänt i basämnena i åk 8 och 9.

Mvh

Åsa

Fidelina
2010-08-07 00:33
#2

# 1 Det var ju bra! Jag kände inte till det. Men det kanske vore bra om insatsen kom tidigare, kanske redan i sexan?

Välkommen hit, för den delen! :-)

elyse
2010-08-07 21:35
#3

#2 Jag tror inte att man tar elevers problem på särskilt stort allvar, tyvärr, innan det syns i betyg. Något som skulle vara bra är läxhjälp under hela året. Dock är det få elever med svårigheter som söker sig till dessa, enligt min erfarenhet. En man jag känner som ställt upp som mattehjälp träffar bara de som satsar på MVG och när jag själv gick i femman och vi hade mattehjälp var det bara vi som redan klarade oss bra som var där för att komma ännu längre.

Fidelina
2010-08-08 14:34
#4

Tyvärr finns ju inte resurserna mer än om folk ställer upp på volontärbasis idag.

Jag jobbade ett tag som vikarierande lärare för några år sedan. Det visade sig att skolan ifråga, som hade sin egen budget med anslag från kommunen, fick hyra själva skollokalerna för så hög peng att mycket av anslaget åts upp av bara hyra. Det resulterade i att det inte fanns pengar till att skaffa läromedel, datorer etc för att kunna sköta undervisningen på ett vettigt sätt. Jag som lärare satt och konstruerade egna övningar med material ifrån internet. Att undervisa i samhällskunskapsböcker från 1977 och geografiböcker från 1973 fungerar ju inte, hur mycket har inte ändrats sedan dess?

Dessutom har man ju tvingats banta lärarkåren, så varje lärare har fått en ökad arbetsbelastning, vilket naturligtvis påverkar hur mycket de orkar engagera sig i de elever som egentligen behöver extra stöd.

Jag upplevde också att det är många barn som mår dåligt idag, med mer strul i hemmen. Eftersom man har dragit in på även skolkuratorerna, finns det ett begränsat psykologiskt stöd till barnen, tyvärr.

Upp till toppen
Annons: